soya 

Soya Fasülyesi Ve İnsan Sağlığı

Soyalı gıdalar sadece beslenme açısından dengeli bir protein kaynağı temin etmekle kalmaz, aynı zamanda fitokimyasal bakımdan da zengindir ve kalp hastalığı, kanser, osteoporoz, diyabet ve diğer kro nik insan hastalıklarına karşı savaşmak için kanıtlanmış yararları vardır. İzoflavonlar genelde koruyu cu ve tedavi edici yararlardan sorumlu biyoaktif bileşilder olarak hedeflenmesine rağmen, elde edilen yeni kanıtlar, diğer soya bileşenlerinin izoflavonlarla uyum içinde çalışarak maksimum fitokimyasal etki sağladığını ve izole izoflavonların, soya proteinince zengin dokunulmamış yiyeceklerle aynı yarar ları sağlamayacağını ortaya koymuştur. Doğal pigmentasyonu kabuğunda olan siyah soya fasulyesi, büyümekte olan proantosiyanidin kompleksleri pazarını karşılamak için yararlanılabilecek, tanınmamış, zengin bir kompleks proantosiyanidin kaynağıdır.